ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Adli Tıp Kurumunun güvenirliliği hakkında

11/03/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili





Adli Tıp, Adli soruşturmalarda insan hayatı ile ilgili ortaya çıkacak meselelerin çözümüyle uğraşan ve hukuka yardımcı olan bilim dalı olmakla birlikte Türkiye'de bu vazife Adli Tıp Kurumu tarafından yürütülmektedir.

Türkiye'de 1908'den sonra Sıhhiye Müdüriyet-i Umumiyesine bağlı olarak Tababet-i Adliye Şubesi adı altında kurulan ve faaliyet gösteren Adli Tıp Kurumu 1 Mayıs 1982 tarihli kanunla Adalet Bakanlığına bağlı Adli Tıp Kurumu adıyla teşkil edilmiştir. Kanuna göre, kurumun gayesi adaletin ortaya çıkması için adli tıpla ilgili ilmi ve teknik konularda mahkemelere ve savcılara yardımcı olmaktır.

Son yıllarda Adli Tıp Kurumunun verdiği bazı kararlarda (cinsel istismara uğrayan kız çocuğun psikolojinin bozulmadığı yöndeki kararı ve bir belgedeki ”ıslak imza“ gibi hassas konudaki kararı) kamuoyunu tatmin edecek sağlıklı kararlar verilemediği ve bu kuruma olan güvenin azaldığı görülmektedir.

Örneğin Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi eski Başkanı Yrd. Doç. Ömer Kurtaş’ın imzanın doğruluğu lehinde oy kullanan bazı uzmanların yetersizliğinden söz etmesi Adli Tıp Kurumu’na duyulan güvenin azalması bakımından da büyük önem taşımaktadır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Yaşanan bu sorunlar hakkında bilginiz var mıdır?

2- Adli Tıp Kurumuna olan güvenin tekrar kazanılması konusunda ne gibi önlemler alınacak ve hangi çalışmalar yapılacaktır?

3- Bu kurumda yeni göreve başlamış bir görevlinin uzmanı olmadığı konuda önemli bir karara imza atmasının bu kuruma olan güvenin azalmasına neden olduğu iddialarına katılıyor musunuz? Bu tür yanlışların tekrar yaşanmaması ve kamu vicdanının rahat olabilmesi için ne gibi önlem ve çalışmalar düşünülmektedir?

4- Bir belgedeki ”ıslak imza“ gibi hassas konuda kamuoyunu tatmin edecek, vatandaşların kafasında hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak çalışmanın yapılması gerekirken, insanların Adli Tıp kurumuna olan güvenlerinin sarsılmasına neden olan kurum içindeki farklı düşüncelerin ortaya çıkmaması için öncelikli olarak neler yapılacaktır?

5- Adli bilirkişilik hizmetlerinin yeniden yapılandırılması için üniversitelerin ve meslek örgütlerinin de katıldığı bir komisyon kurulması ve bu komisyonun bilgileri dahilinde bir yasa tasarısı hazırlanması konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?

,,,

,